HET AFGHAANSE MEISJE

Een Afghaans weesmeisje van 13 jaar dat met priemende groene ogen in de lens keek van de camera van Steve McCurry in januari 1985 en het voorblad van National Geographic sierde, is na 17 jaar teruggevonden. De fotograaf keerde in januari 2002 naar Afghanistan terug om de vrouw te vinden die naar nu blijkt Sharbat Gula heet. Hij heeft haar kunnen traceren in een afgelegen dorpje in de buurt van Jalalabad.
 

 
In 1984 fotografeerde McCurry het meisje in een vluchtelingenkamp aan de Pakistaanse grens. Ze had bij een Russisch bombardement haar ouders verloren en was toen ongeveer dertien jaar oud.

De fotograaf heeft in de afgelopen jaren talloze vragen gekregen hoe het met het meisje is afgelopen. McCurry wist haar naam echter niet.

Hij bezocht Afghanistan sinds 1984 tien keer, maar slaagde er niet in een spoor van haar te vinden. Begin dit jaar ontmoette McCurry in het vluchtelingenkamp in Pakistan, waar hij in december 1984 de foto nam, een man die zei naast haar familie te hebben gewoond. De man kreeg geld en zei haar naar de fotograaf in Pakistan te brengen. De man keerde zoals beloofd met een vrouw terug die haar kon zijn.

Ze herinnerde zich nog dat McCurry een foto van haar had genomen, maar had nog nooit een afdruk ervan gezien. Ze was verrast en voelde zich opgelaten door alle aandacht die de foto teweeg had gebracht. Met toestemming van haar echtgenoot en familie mocht ze dit jaar de sluier van haar gezicht nemen voor een nieuwe foto, de tweede die van haar ooit is gemaakt.Vlak nadat McCurry de eerste foto had genomen trouwde Gula. Ze kreeg vier dochters, van wie er een stierf als zuigeling. Ze werd in 1992 gerepatrieerd en keerde terug haar naar familie in Afghanistan. Fototechnische hoogstandjes van National Geographic en van de FBI zijn er aan te pas gekomen om te bevestigen dat Sharbat Gula dezelfde is als het meisje op de foto. De vrouw heeft volgens McCurry zichtbaar geen gelukkig leven gehad. Ze hoopt op een betere toekomst voor haar drie dochters.

                                                              

 Al jaren gaat het gerucht dat dit een broodje aap verhaal is. Ik heb een Amerikaanse site bekeken waarin uitgebreid onderzoek wordt gedaan door leken naar het waarheidsgehalte van dit verhaal. Deze twee foto’s werden daarbij getoond. De vraag was: zijn deze vrouwen een en dezelfde persoon? Ik heb antwoord gegeven. Maar ik zeg nog even niet wat ik heb geantwoord want ik zou het leuk vinden als jullie hier ook eens naar kijken en je mening geven. Geef daarbij aan waarom je e.e.a. vindt. Ik ben benieuwd wat de uitslag zal zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mensen. Bookmark de permalink .

22 reacties op HET AFGHAANSE MEISJE

  1. Eliane zegt:

    ik denk echt dat ze het is ,er zit ook 17 jaar tussen ,en wat een ellende en zandstormen heeft ze doorstaan ,toen was ze een puber ,nu volwassen vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s